3 Nisan 2015 Cuma

Powertex kumaş sertleştirici kullanmaya başlamak

Powertex ürünleri birçok şekilde kullanılabilir ve bu blogda ürünlerimiz hakkında bilgiler ve nasıl kullanacağınızla ilgili ipuçları ve yardım bulabilirsiniz.

Renkler


Powertex kumaş sertleştiricilerin 8 ana rengi vardır: bronz, siyah, kurşun grisi, yeşil, kırmızı, sarı, kiremit rengi ve fildişi. Ayrıca fotoğrafta gördüğünüz gibi ana renkleri karıştırarak daha farklı renkler de elde edebilirsiniz. 



Veya isterseniz PowerColor pigmentlerini şeffaf Powertex kumaş sertleştirici ile karıştırabilirsiniz. Bunun oranı bir PowerColor şişesiyle bir litre şeffaf Powertex'tir.


Kullanılabilecek kumaşlar


Powertex kumaş sertleştiriciler her türlü kumaşı sertleştirmek için kullanılabilir. Kumaşın çeşidine ve kalınlığına bağlı olarak farklı sertlikler verir. Pamuk, keten, ipek, yün gibi doğal liflerden yapılmış kumaşlar en iyi sonuçları verir. 

Kumaş lifleri Powertex’i içine emer. Sentetik kumaşlar kullanılabilir ancak doğal kumaşlar kadar derin emmezler, o yüzden o kadar sert bir sonuç almayabilirsiniz. Ayrıca sentetik kumaşa şekil vermek daha zor olacaktır.



Powertex kumaş sertleştiricilerle çalışmaya başlamak için en iyi yol %100 pamuktan yapılmış eski bir tişört kullanmaktır. İpek ve diger ince kumaşlar çok yapışır ve o yüzden kullanması daha zor olur. Kalın kumaşlar taş gibi sertleşir ama daha çok Powertex emer; ipek gibi ince kumaşlar ise biraz daha yumuşak kalır fakat sağlam ve harika narin, zarif bir görünüm verir.



Sıcaklık Powertex uygulanmış kumaşın sertliğini etkiler. Powertex uygulanmış kumaş, sıcak günlerde soğuk günlerden daha yumuşak olabilir, fakat kumaşın dayanıklılığı etkilenmez. Soğuk ortamda yine eski sertlik ortaya çıkar.



Kullanım için birkaç ipucu


Yeni başlayanlar için renkli Powertex ürünlerimizi tavsiye ederiz. Şeffaf Powertex biraz daha yoğun olduğu için kumaş liflerinin içine yedirmek daha zordur ve tecrübe ihtiyacı gerektirebilir. Şeffaf Powertex ellerde veya eldivenlerde daha çabuk kurur ve küçük kuru parçalar bırakır. Bu parçalar sonra eserin üzerinde küçük noktalar olarak çıkar. Bunu engellemek için bir kova ılık suda ellerinizi sıklıkla yıkayabilirsiniz.(Sık sık yıkamazsanız çıkmaz) 



Küçük kumaş parçalarını kullanırken en iyi yöntem parmaklarınızla biraz Powertex alıp, bütün kumaş parçası kaplanana kadar sürmektir. Powertex’in kumaşa işlemesi için kumaşı çok iyi ovalamak gerekir. Büyük parçalar hafifçe batırılıp iyice ovalanır. Kumaşı tamamen Powertex’e batırırsanız kumaşta çok fazla Powertex kalır ve fazla Powertex, kumaşı sıkmak yoluyla geri alınır. FAZLA POWERTEX DAHA İYİ SONUÇ VERMEZ!! Kumaş daha sert olmaz, tersine daha yumuşak kalır ve sonuç çok parlak ve plastik görünümlü olur. Basitçe söylemek gerekirse, eğer Powertex kumaştan damlarsa fazla demektir. 

Bu kısmı çok güzel gosteren bir videoyu burada bulabilirsiniz: http://www.youtube.com/watch/?v=kvZlhOsrM3o 
Anlatim Almanca ama Powertex’i nasıl kullanacağınızı çok net gösteriyor.



Powertex’i bütün parçaya yedirdikten sonra en heyecanlı kısım başlıyor: şekil verme. Powertex hemen kurumaz ve şekil vermeyi denemek için bol zaman olacaktır. Bir kısmın belli bir şekilde hemen kurumasını isterseniz işlemi saç kurutma makinesi ile hızlandırabilirsiniz. İstediğiniz şekli sabitlemek için topluiğne kullanabilirsiniz. Kuruması yaklaşık 8 saat sürer. İğne kullandıysanız, şimdi çıkarabilirsiniz. Tamamen sertleşmesi 3 hafta sürer. 


Kuruduktan sonra




Eseriniz kuruduktan sonra, PowerColor pigment ve Easy Varnish vernikle veya akrilik boya ile boyayabilirsiniz.  Eserinizi dışarı koymak istiyorsanız akrilik boyanın  vernikle korunması gerekir. Bütün renkli Powertex kumaş sertleştiriciler ile yapılmış eserler tamamen kuruduktan sonra dışarı konulabilir. Şeffaf Powertex su geçirmez değildir ve vernikle korunması gerekir. 




Çalkalamak

Kullanmadan önce, Powertex ürünlerinin ÇOK ÇOK iyi çalkalanması gerekir!! Powertex ürünleri su bazlıdır, solvent içermez. O yüzden şişenin tabanında kalın bir tabaka oluşur. Özellikle ilk kullanımdan önce iyi çalkalanması çok önemlidir. Karıştırma işlemini hızlandırmak için bir çubuk ile karıştırabilirsiniz.



Powertex çok şaşırtıcı sonuçlar verir, ancak bize göre önemli olan oynayarak denemek ve tekrar denemektir. Farklı küçük kumaş parçaları alın ve nasıl kuruduklarını keşfedin, veya bir kurs için atölyemize gelin. Sadece denemek veya örnek kumaşlara dokunmak ve daha yakından incelemek için de gelebilirsiniz.

Instagram, Facebook ve Internet sayfamızda denediklerimizi takip edebilirsiniz. 



Powertex’i nasıl kullanacağınızı gösteren bazı videolar


Videolar yabancı dilde, fakat uygulamaları çok güzel ve net göstermektedir.


Bu video, kumaş parçalarına Powertex uygulamanın temellerini göstermektedir:

Powertex uygulanmış kumaşlarla şişe süsleme:

Powertex uygulanmış dantel ve kumaş ile melek heykeli:

UYARI: İnternette Powertex hakkında çok sayıda video bulunur, fakat maalesef bazıları yanlış teknik uygulaması göstermekte. Unutmayın, herkes internete video koyabilir, Powertex sertifikası olmayanlar da buna dahildir. Lütfen bu aklınızda kalsın. Bu blogda paylaştığımız videoların hepsi sertifikalı Powertex eğitmenleri tarafından yapılmaktadır.



Ekstra ipuçları



  •  Powertex plastik hariç her şeye yapışır.
  •  Temiz bir sonuç için her zaman yanınızda bir kova sıcak su bulunsun. Powertex uygulanmış kumaş yavaş kurur, ama ellerinizde ve eldivende bulunan Powertex çabuk kurur. Sıcak su ile hemen temizlenebilir.
  • Yanınızda bir de acil durumlar için naylon poşet olsun. Telefonuz çalarsa, sadece kirli elinizi poşete sokun, böylece telefonunuzu Powertex bulaştırmadan kullanabilirsiniz :)
  • Kullandığınız alanı plastik örtü ile kaplayın, gazete kağıdı kullanmayın. Gazete kağıdı yapışır ve alanınız kullanılmaz hale gelir.
  • Powertex uyguladığınız kumaş parçasını, unuttuğunuz noktalar için iyice kontrol edin.
  • Başlangıçta hemen büyük kumaş parçalarıyla başlamayın. İki küçük parça kumaşla çalışmak, bir büyük parça ile çalışmaktan daha kolaydır.
  • Streç kumaşlar ile başlamayın, çok yapışır o yüzden kullanması zor olur.
  • Hemen istediğiniz sonuçları elde edemediğinizde telaşlanmayın. İstediğiniz şekli elde etmek için denemeye yeterli zamanınız olacak. Kullandığınız kumaş türüne ve ortam sıcaklığına bağlı olarak yarım saat ile bir saat kadar zamanınız var.
  • Sıcak havada Powertex daha hızlı kurur.
  • Bir eserde farklı Powertex renkleri kullanabilirsiniz. Sadece yeni bir renk koymadan önce, önceki rengin tamamen kurumuş olduğuna emin olun.
  • Ertesi gün eserinizi beğenmezseniz kumaşı çıkarabilirsiniz veya yeni parçalar ekleyebilirsiniz. Bir yıl önce yaptığım eserlerime parçalar ekleyerek onları sonradan değiştirdiğim olmuştur.
  • Plastik at vs gibi eski çocuk oyuncaklarını önce kağıt bantla kaplayıp sonra da Powertex uygulanmış kumaşla kaplayabilirsiniz. Ve şişeler. Ve kaseler. Ve eski abajurlar……. Artık hiç bir şeyi atmayın! (ve yakınlarınızı deli edin :)) 




3 yorum:

  1. Merhaba
    Powertexi ben küçük heykelcikler için kullanmak istiyorum. Heykelciği kağıt bant ile kapladıktan sonra üzerine direk powertexi uygulamayı düşünüyorum umarım başarılı bir sonuç elde ederim. :

    YanıtlaSil